Prva domaća serija na Netflixu i druge novosti

S prvim danom travnja došlo je do nekoliko promjena na našem Netflixu. Prva je da je Netflix svoje poslovanje u Europskoj uniji uskladio s Uredbom o prekograničnoj prenosivosti digitalnih usluga koja je danas stupila na snagu.

Za vas ovo znači sljedeće:

 • Ako ste vlasnik korisničkog računa otvorenog u Hrvatskoj, u svakoj državi Europske Unije ćete moći gledati katalog koji se nudi u Hrvatskoj, odnosno sve što je navedeno na hrflix.eu.
 • Ukoliko se nalazite izvan Europske Unije, moći ćete gledati ponudu iz države u kojoj se trenutno nalazite.
 • Ako dijelite svoj korisnički račun s obitelji u EU, oni će imati pristup samo hrvatskoj ponudi i obratno, ukoliko vam je račun otvorila tetka iz Njemačke, s IP adrese u Hrvatskoj moći ćete gledati njemački Netflix.
 • Ako imate korisnički račun registriran na vlasnika izvan Europske Unije, za vas se ništa ne mijenja, te će te i dalje izvan matične države dobivati lokalni katalog države u kojoj se nalazite.
 • Nažalost, ovo za sada ne znači da će Netflix u svim državama EU morati nuditi isti sadržaj. To će nam omogućiti tek uspostava Jedinstvenog digitalnog tržišta EU, kada i ako je ikada dočekamo. Uredba o prenosivosti samo je prvi korak k jedinstvenom tržištu.

Druga vijest je da je dodana i prva serija s hrvatskog tržišta, HTV-ova dramska serija od dvanaest nastavaka, Novine. Radnja serije započinje prometnom nesrećom s tragičnim posljedicama koju je skrivila članica jedne tajkunske obitelji. Uskoro dijelom postupka zataškavanja postaje i promjena uredničke i vlasničke strukture u riječkome dnevnom listu Novine. Engleski je naslov The Paper, a serija je dostupna na hrvatskom Netflixu s izvornim zvukom, te engleskim i talijanskim titlovima.

Zadnjeg dana ožujka i prvog dana mjeseca travnja istekla su prikazivačka prava za oko 130 filmova i serija koje smo dobili u travnju 2016. Većina tih filmova istoga se dana pojavila na hrvatskoj inačici Amazon Prime Videa  a hrflix.eu vam od sada nudi i usporedni popis naslova koji su dostupni na oba servisa, odnosno koji su s jednog servisa prebačeni na drugi. Pronađite ga u rubrici Koliko čega ima.

I posljednji novitet za ovaj mjesec, zato što se vi to tražili, na hrflix.eu dodali smo i izdvojene kategorije za filmove i serije (ko)producirane u Europskoj Uniji, Velikoj Britaniji, te posebnu kategoriju za skandinavsku produkciju. Sve te popise potražite u rubrici Cijeli katalog.

Stotinjak filmova izlazi krajem mjeseca

Kao i početkom ovog mjeseca, s hrvatskog Netflixa krajem siječnja i početkom veljače izlazi oko 120 starijih filmova A produkcije.

Od najavljenih izlazaka početkom 2018. (u najavi je bilo preko dvije stotine naslova), za osamdesetak su licence produžene na još dvije godine, tako da možemo očekivati da će i dio filmova koji izlaze 31. siječnja 2018. i 1. veljače 2018. biti i dalje dostupan, ali za svaki slučaj odgledajte svoje favorite.

Na stranicu smo nedavno dodali i info stranicu s brojevima i ukupnim trajanjem svih dostupnih naslova (Netflix u brojevima), te grafove u kojima možete vidjeti kretanje broja sadržaja (Netflix u grafovima) – neki od brojeva mogli bi vas iznenaditi. 🙂

12 stvari koje vjerojatno niste znali o hrvatskom Netflixu

Povodom dvije godine dostupnosti Netflixa u Hrvatskoj, donosimo vam 12 zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o hrvatskoj ponudi.

Jeste li znali…

 1. da ako zbrojimo sve filmove i epizode serija, u Hrvatskoj nam je dostupno preko 30 tisuća video naslova, preko 2500 filmova/dokumentaraca i 27 tisuća epizoda 1057 serija?
 2. da je u zadnje dvije godine kroz hrvatski Netflix prošlo je točno 4,000 naslova, s početnih 776 u siječnju 2016. godine?
 3. da bi gledanje svih dostupnih filmova i dokumentaraca trajalo preko 5 mjeseci (173 dana)?
 4. da bi za bingeanje svih serija i filmova na Netflixu u Hrvatskoj odjednom, bez prekida, trebalo odvojiti dvije i pol godine (točnije, 928 dana, 3 sata i 38 minuta)?
 5. da je najduži video Slow TV, snimka vožnje brodom kanalom Telemark koja traje preko 11 sati?
 6. da je najkraći video špica lažnog sitcoma Horsin’ Around u kojem je BoJack Horseman izgradio karijeru (48 sekundi).
 7. da najviše epizoda ima krimi-dokumentarac Kronike zločina (376 epizoda u devet sezona); na drugome mjestu su Prijatelji sa svoje 234 epizode u 10 sezona?
 8. da Netflix dodaje u prosjeku 160 novih naslova mjesečno (152 mjesečno u 2016. i 174 mjesečno u 2017.)?
 9. da najviše novih sadržaja dolazi srijedom i petkom, a najmanje nedjeljom?
 10. da najviše novih sadržaja dobivamo, ali i gubimo, prvoga u mjesecu?
 11. da u prvih 11 mjeseci 2016. nismo ostali bez ni jednog naslova, a da nam je u 2017. izlazilo u prosjeku 30 naslova mjesečno?
 12. da su prve dvije serije titlane na hrvatski bile Narcos i Fuller House, a da bi vam za gledanje svih lokaliziranih sadržaja bilo dovoljno 11 dana i 22 sata?